ShareThis

Sabtu, 14 Januari 2012

TALAM UBI




ASSALAMUALAIKUM !
Frust betoi! Dari siang tadi 'tenet' di rumah ambo 'down'! Apa pasai ?
Nak 'dating' dengan mike pun dok tertangguh-tangguh!
Nih udah tengah malam dikkkk...Mak Cik nunggu....lama taw.....!!
Selepas drama ' MRLABUCI' saja-saja gatai tangan nak bukak 'tenet'
Wow...woww....udah ade ! YYEEESSSS !!

Hadooiii ! Nampak gayenye, ambo 'tayang' satu aja masakan ambo untuk malam ni
khusus untuk mike yang sangat ambo hargai !
Worait!

'TALAM UBI' tu le masakan ambo. Udah ambo buatkan kemarin...tapi 'poblem' tenet
yang selalu buat kacau, itu le sebab dan musababnye baru malam nih...eh...ehhh.......
bukan malam lah..udah pagi Jah !! Baru ambo masukkan ini'lesepi' !!

Maaf 'yang', ambo buat taada sukatan, mike agak-agak ajele kalau
ter'hengen' nak membuatnya!

Bahan asas:
Parutan ubi kayu
gula
santan
pewarna (ikut suka....I buat kali ni kaler kuning Jah)

Panaskan loyang, sebelum tu sapukan minyak atau mejerin.
Kukuskan bahagian bawah (parutan ubi yang telah digaul sebati)

Bahagian atas:
Tepung gandum
santan pekat
sedikit garam untuk memberi rasa lemak

Blend semua bahan di atas, tunggu sehingga kukusan ubi udah masak, barulah
di tuang perlahan ke dalam loyang.

Itu aja...sempoi Jah...!
Sempoi-sempoi pun inilah makanan feberet 'orang kampung' macam ambo ni haaaa!

LLAAYAAANNNN !!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...