ShareThis

Sabtu, 17 September 2011

KHASIAT DURIAN BELANDA



Durian Belanda atau Soursop, buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?

Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah dengan cara menjadikan pohon Graviola Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser.

Pohonnya rendah, di Brazil dinamai ‘Graviola’, di Sepanyol ‘Guanabana’ bahasa Inggeris dipanggil ‘Soursop’. Di Indonesia, dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda. Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis, dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus.

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.

Salah satu contoh betapa pentingnya kewujudan Institut Sains Kesihatan bagi orang-orang Amerika adalah kerana institut ini telah membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang membingungkankan adalah: Jauh dipedalaman hutan Amazon, tumbuh ‘pohon ajaib’, yang akan merubah cara berfikir anda, doktor anda, dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.

Hasil penyelidikan membuktikan “pohon ajaib” dan buahnya ini :

i) Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo.

ii) Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan.

iii) Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan.

iv) Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.

Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika. Buah Graviola telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah :

1. Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar, Payu Dara, Prostat, Paru-Paru dan Pankreas.

2. Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan!

3. Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.

Penyelidikan telah dilakukan secara ekstensif pada pohon “ajaib” ini,selama bertahun-tahun tapi kenapa kita tidak tahu langsung mengenai hal ini ? Jawabnya adalah : Begitu mudah kesihatan kita, kehidupan kita, dikendalikan oleh yang memiliki wang dan kekuasaan!

Salah satu perusahaan ubat terbesar di Amerika dengan aset jutaan dollar melakukan penyelidikan luar biasa pada pohon Graviola yang tumbuh dihutan Amazon ini. Ternyata beberapa bahagian dari pohon ini : kulit kayu, akar, daun, isi buah dan bijinya, selama berabad-abad lamanya telah menjadi penawar bagi suku Indian di Amerika Selatan untuk menyembuhkan : sakit jantung, asma, masalah berkaitan hati dan rematik. Dengan bukti-bukti ilmiah yang minimum, perusahaan yang mengumpulkan dana dan sumber usaha manusia yang sangat besar bagi tujuan melakukan penyelidikan dan berbagai ujian. Hasilnya sangat menakjubkan. Graviola secara ilmiah telah terbukti sebagai agen pembunuh sel kanser yang berkesan !

Tapi… kisah Graviola hampir berakhir disini. Kenapa?

Dibawah undang-undang persekutuan, sumber bahan semulajadi untuk ubat adalah DILARANG dipatentkan.

Perusahaan menghadapi masalah besar dan mereka berusaha sedaya upaya dengan pembiayaan sangat besar untuk membuat klon tiruan dari Graviola ini agar ianya dapat dipatentkan sehingga dana yang dikeluarkan untuk penyelidikan dan ujian dapat dituntut dan bahkan mengaup keuntungan besar. Tapi usaha ini tidak berhasil kerana Graviola tidak berjaya diklon. Perusahaan gigit jari setelah mengeluarkan dana jutaan dolar untuk usaha penyelidikan mereka.

Ketika mimpi untuk mendapatkan keuntungan besar beransur-ansur pudar, kegiatan penyelidikan juga turut berhenti. Lebih parah lagi, perusahaan menutup projek ini dan memutuskan untuk TIDAK menerbitkan hasil penyelidikan ini.

Beruntunglah, ada salah seorang ilmuwan dari kumpulan penyelidik tidak sanggup melihat kekejaman ini terjadi. Dengan mengorbankan kerjayanya, dia menghubungi sebuah perusahaan yang biasa mengumpulkan bahan-bahan bersumberkan semulajadi dari hutan Amazon untuk penghasilan penawar.

Ketika para pakar penyelidik dari Institut Sains Kesihatan mendengar berita keajaiban Graviola, mereka mulai lakukan usaha penyelidikan. Hasilnya sangat mengejutkan. Graviola terbukti sebagai pohon pembunuh sel kanser yang berkesan.

The National Cancer Institute mulakan penyelidikan ilmiah yang pertama pada tahun 1976. Hasilnya membuktikan bahawa daun dan batang kayu Graviola mampu menyerang dan menghancurkan sel-sel jahat kanser. Sayangnya hasil ini hanya untuk keperluan dalaman dan tidak dihebahkan.

Sejak 1976, Graviola telah terbukti sebagai pembunuh sel kanser yang luar biasa pada ujikaji yang dilakukan oleh 20 makmal bebas yang berbeza.

Satu kajian yang dihasilkan oleh the Journal of Natural Products menyatakan bahawa kajian yang dilakukan oleh Catholic University di Korea Selatan, mendakwa bahawa salah satu unsur kimia yang terkandung di dalam Graviola, mampu memilih, membezakan dan membunuh sel kanser usus besar dengan 10,000 kali lebih kuat berbanding dengan Adriamycin dan terapi kemo!

Sebuah kajian di Purdue University pula membuktikan bahwa daun Graviola mampu membunuh sel kanser secara berkesan, terutama sel kanser: Prostat, Pankreas, dan Paru-paru.

Setelah hampir 7 tahun tidak ada berita mengenai Graviola, akhirnya berita keajaiban ini pecah juga, melalui informasi dari Lembaga-lembaga seperti disebutkan terdahulu.

Kisah lengkap tentang Graviola, dimana memperolehnya, dan bagaimana cara memanfaatkannya, dapat dijumpai dalam Beyond Chemotherapy: New Cancer Killers, Safe as Mother’s milk, sebagai bonus istimewa percuma terbitan Health Sciences Institute. Sekarang anda tahu manfaat durian belanda yang luar biasa ini. Rasanya manis-manis masam begitu menyegarkan. Buah yang 100% semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan.


Rabu, 14 September 2011

LOGHAT PATANI AMBO

Assalamualaikum!

Kerana sayangkan kapong, sayangkan bahasa dan demi kasih sayang ambo pada anak2 ambo adek beghadik suku sakat klorga jauh dekat, ambo pong ghasa nak 'transelek' bahasa kapong ambo yaitu bahasa patani Batu Kugho @ Anak Kugho untuk rujukan anak2 ambo paksei dema kho dok lupa dah bahasa (loghat) patani kita dih!

Mukeng dema malu bila becakaek guna loghat kapong, gi sekolah menengah Tok Mudeng jey, dema dah lupa loghat kapong, lidah dema dah tak ghasi dah nak guna bahasa kapong, apalagi hat dok di banda besa! Lupa teghuh lae bahasa kapong kita!

Kalu lagu ni ambo ghasa kagong (kagum) suggoh lae dengan oghang kelatan, gi mana pong dema megah dengan loghat dema. Sebaek tu lae ambo pong nak buat kamuh (kamus) bahasa kita, bahasa ambo......! Kok hat mana lupa, sekali sekala kalu kelik kapong buleh lae jugak rujuk dih!


1. Loghat: Jukey Erti: hujung seghambi contoh ayat: eiiii! ghokpa mu dok dijukey, satgi jatuh ke tanah baghu thu!
2. Loghat: Ghokpa Erti: Kenapa contoh ayat: Ghokpa semalaeng mu tak maghi ke ghumah ambo?
3. Loghat:Muma Erti: awak semua contoh ayat: Muma ni tak mboh denga kata oghang lasong nih!
4. Loghat:Dema Erti: Mereka contoh ayat:Dema thu dak muma nak gi maning (mandi) di sungei?
5. Loghat:Baley Erti: Biarkan contoh ayat:Baley gi ke dema lae, dema nak kata ke kita nak wat gena
6. Loghat:Geyna Erti: Amacam contoh ayat:Geyna mu loni? Sehat kae?
7. Loghat:Sekeleng Erti: Sengaja contoh ayat: Mu sekeleng dok kata ke ambo, oghang maghah dah!
8. Loghat:Tecetok Erti: Terduduk contoh ayat: Dia jatoh tecetok bila denga haba chey dia mati!
9. Loghat:Chey Erti: Datuk lelaki contoh ayat: Chey mu nama apa?
10.Loghat: Mu Erti: Awak contoh ayat: Mu nak gi mana dey?
11.Loghat: Ciding Erti: Jerat contoh ayat: Kulok tahaeng ciding dalam hutaeng nunggggg!
12. Loghat:Ko Erti: Biskut contoh ayat: Ghaya tahong ni mu wat ko banyak dak?
13 Loghat:Tekatey Erti: Terbeliak Contoh ayat:Tekatey butey mata awang paksae tetelan biji getah!
14.Loghat: Peghiyek Erti:Cemburu Contoh ayat:Mu ni dok peghiyek sangat ke laki mu!
15.Loghat: Hanik Erti: Lelah Contoh ayat: Budak ni ada penyakik hanik!
16.Loghat: Hinik Erti: Goyang2 kayu Contoh ayat: Mu toksah lae dok hinik kayu tu, satgi patah tipa ambo!


Okey lae....setakat ni dulu ambo tulih haghi ni.....ambo kena dok pikey2 lagi, dok teynang2 lagi apa lagi pekataan2 hat tok chey kita guna dih! Ni sekadar rujukan ambo ngan anak2 ambo, kok kalu muma sudi nak thu, tak jadi masalah pada ambo, kita bekosi lae dih....bahasa ibonda kita.

Assalamualaikum!




Jumaat, 9 September 2011

Biskut Raya @ ko gyaya chumah


ASSALAMUALAIKUM.

Bejupa lagi kita kali ni yeaaa! Apa kabo? Sihat? Alhamdulillah! Seronoknya ambo dengar semua nya sihat.
Ambo? Alhamdulillah! Sihat sokmo!

Duduk saja-saja ni teringin pulak nak bersembang-sembang dengan muma semua! Rindu le katakan..... rindu sebab lama dah tak menulis! Hari raya dah lama lepas, tapi kok di bandar-bandar dan kawasan kejiranan, raya nampaknya masih meriah! Yelah Raya minggu pertama, deme semua balik kampung beraya dengan ibu ayah dan sedara mara, loni deme balik beraya dengan sahabat handai dan jiran tetangga lah kan?

Ambo ni bukan apa....saja nak berkongsi mata dengan muma semua dengan biskut raya ambo di tahun nih! Geram nengok Cik Mat Gebu yang sangat rajin tak padan bertitle lelaki, Pn Azlita takpa lae juga orang pompuan! Heh....heh...heh....! Ambo sangat suka melayari blog masakan deme ni! Kerana tulae susah payah sibuk ngan kerja pun ambo buat jugak biskut, tak kesahle rupa buruk pun, asal air tangan kita sendiri! Puas hati akak!

Wow....sungguh menjimatkan! Ambo buat 7 jenis biskut raya, lemang semestinya ditempah sebelum puasa! keh...keh...keh! Siapa lagi sipembuatnya kalau bukan Mak Lang Munah!
Biskut raya ambo tu ambo mulakan dengan turutan semasa mabo membuatnya okey!
Almond London, biskut mazola, Semperit, Tat Nenas Gulung, Suji Brunei, Biskut Arab @ makmor dan yang terakhir ialah Cornfleke Madu.Yeah.....! Ambo sungguh 'gumbira' kerana
biskut ambo soldout!

Yeahhhhh! kita berkongsi melihat ko (biskut) tak berapa nyantik ni....!

Assalamualaikum !













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...