ShareThis

Ahad, 12 Mei 2013

CHEDDAR CHEESECAKE



ASSALAMUALAIKUM!!!

 12 MEI 'SELAMAT HARI IBU'!!

'Ibu.....ibu....engkaulah ratu hati ku...
Bila ku berduka....
Engkau hiburkan hati ku....!

Ya.....tiada tandingan kasih ibu. Tiada sempadan kasih sayangnya. Pada semua yang masih punya ibu, hargailah ibu, limpahkanlah kasih sayang untuk ibu yang melahirkan! Walau sebesar mana pun budi kita,
takkan sama dengan budi ibu!

Tak kiralah samada ibu kandung atau ibu angkat...jika bernama 'ibu' kasih sayang mereka tiada
tandingannya!Sayu dan sedih rasa di hati kerana ambo kini tiada ibu...tapi semangatnya dan kasih sayangnya,
tetap melimpah ruah di hati ambo! Al fatihah untuk ibu yang sangat ambo kasihi, semoga roh ibu tenang di 'sana' dan di tempatkan bersama roh orang-orang yang beriman!

Hari ni ambo tak kemana, rilek-rilek sambil menonton tv! Bersantai sorang diri! hahahah!
Suami ke kebun bersama anak teruna ambo yang baru selesai menjalani praktikal. Anak bongsu ambo pulak
ke ADTEC Taiping kerana Program Kepimpinan yang ditaja sepenuhnya oleh Bank Rakyat.
Tinggallah ambo sorang di rumah!

Jadi dari tak buat apa-apa, lebih baik ambo 'buat apa-apa' tak gitu Jah???
Dek kerana hari ni 'Hari Ibu' ambo pun buatlah satu jenis kek 'syok sendiri' Jah oooooiiii!!
Itulah 'CHEEDAR CHEESECAKE' yang kejadiannya pada petang tadi!
Bertambah  'tepu' le gamaknya lemak di badan! Biasanya ambo makan kek sikit aja, kali ni ambo hentam
1 potong 'besau' Ambik ngko Jah...daripada makan sikit baik ngko makan banyak! puas ati!! kuangkuangkuang!!!

Kek ni ambo skodeng dari cik Google maka terjumpalah cara pembuatannya yang sangat sempoi.
Ambo suka yang mudah dan cepat, sebab blog ambo ni pun masakannya semua 'yang sedang-sedang saja'
Hahahahh! malas betul makcik ni!! Sumber resepi ambo ngendap dari blog 'Secubitgaram'

Moh Jah kita selak resepi kek sedap nih!

Untuk kek:
6 biji telur ( buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung kek
60g tepung jagung
50 ml air sejuk (air dari esbok)
1 sudu makan ovelet (ambo tak letak pun)
75g mentega (cairkan)

Untuk krim:
1 kotak creamcheese (philadelphia)
1 cawan susu pekat manis ( satukan kedua bahan ini dan putar sehingga sebati)

Untuk topping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese ( parutkan)

- Masukkan semua bahan kecuali mentega dan putar dgn kelajuan sederhana sehingga putih dan pekat.
- Masukkan mentega dan putar lagi sehingga betul-betul sebati
-Masukkan adunan kedalam loyang yang di alas dengan kertas minyak dan di sapu dengan sedikit mentega
- Bakar menggunakan api bawah dan atas selama kurang lebih 50 minit dengan suhu 150 C
- Bila sudah masak biarkan sejuk , barulah dipotong dua
- Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan separuh kek lagi di atasnya
- Sapukan lebihan creamcheese di seluluh kek tadi
- Parutkan cheese craft di atas permukaan kek  dan taburkan keseluruh kek dengan cheese craft sebagai
   toppingnya.
- Simpan dalam esbok selama 1 - 2 jam. barulah di potong.

Rasanya lembut, enak dan cukup lemak. YYEEEESSSSS!!!!

BUBYE dan Selamat malam!






Jumaat, 10 Mei 2013

BLUEBERRY CHEESECAKE


ASSALAMUALAIKUM!

Pekabo Jah??? Sihat??? Ambo? Alhamdulillah...syukur kerana ALLAH masih memberi peluang
pada ambo untuk bernafas di bumi Malaysia yang makmur ini! Semoga kemakmuran yang kita kecapi selama ini akan terus dinikmati oleh anak cucu cicit kita nanti! Amin!

Panjangnye mukadimah ambo kan Jah? Rindu? wahhhhhh memang le ambo rindu pada mike semua!

Kumpulan apa ye yang nyanyi lagu begini....???? 'rinduuuu.....rindu serindu-rindunyaaaaaaa.....,,'!!
Tak berapa nak hengat liriknya...maklumle udah lama (tua!) Ngehngehngeh!!

Berbulan-bulan rasanya tak menjenguk..dapurpun udah bersarang...berjelaga! hahahahah!!(gelak 'frust' tu!)
Sebenonya..ambo malaz nak mengadap skrin ni....tenet pun lembab almaklum ajalah...ambik yang murah gitu!

Tapi kan Jah...tahap 'keinginan yang melampau' tu yang membuatkan ambo di remang-remang senja ni
nak bersembang dengan mike!
Nantilah...dari hari ni ambo akan 'merajinkan' diri dan jari-jari keras ambo untuk terus berkongsi masakan
'yang sedang-sedang saja' ni dengan mike! Worait Jah!

Kali ni ambo akan berkongsi dengan mike satu jenis kek yang sangat sempoi tapi pada ambo 'enak giler'!
Kerana apa? Yeahhhh...kerana cheesenya yang mengkantoikan tahap kesabaran ambo nih!!!!! hahahah!!!

Moh le Jah kita semak resepinya!

4 bji telor (gred A)
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 1/2 cawan gula
1 camca teh soda bikarbonat
1 camca teh baking powder
1 cawan air panas
1 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko

Lapisan cheese:
250 cream cheese
1 cawan gula kastor
1 biji telor

- Ayak tepung bersama serbuk koko dan soda serta baking powder
- Pukul telor dengan gula hingga kembang
- Masukkan minyak dan susu
-Masukkan tepung yang di ayak tadi berselang seli dengan air panas
- Bakar lebih kurang 45 - 50 minit (bergantung kepada oven mike)
- Untuk lapisan cheese:  Putar cream cheese hingga gebu. Masukkan gula dan telor
                                      dan pukul lagi hingga sebati.
- Setelah masak keluarkan kek tadi dan tuang cream cheese tadi dan bakar lebih kurang
   15 - 20 minit.
- Keluarkan kek dan biarkan sehingga sejuk, baru pipekan blueberrry di atas permukaan kek.
   Pipe mengikut kreativiti mike lah Jah.
- Nakkan lebih enak, simpanlah dalam esbok.

Rasanya masam-masam siket, manis-manis siket, lemak-lemak siket....,.,pinjam kata Qi Razali JJCM!
kuangkuangkuangggg!!

BUBYEEE JAH!!! Muahhhh!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...