ShareThis

Khamis, 12 Januari 2012

BENGKANG UBI VERSI AMBO !




Heh..heh..hehhh!!

Opocot ! Lupa ambo nak bagi salam.... ASSALAMUALAIKUM !!
Ni agaknye N3 ambo yang terakhir untuk malam ni.....tapi ambo harap mike jangan le 'jemu'
bertandang lagi ke blog ambo.!! Ye Jah...Janji ?

2 - 3 hari sudah, ambo tak tau nak masak apa. Udah 'abah deme' gali ubi....yessss !!
Gumbira ambo tak terkata...dah nampak apa yang ambo nak kerjakan dengan ubi tu!
Kodek-kodek stok barang...wah! ada lagi nih! Gula merah leJah ooiii!

Tentu mike tau apa ambo nak masak kan? Udah 'terang lagi bersuluh' nih!
Apa? BENGKANG UBI ? Beghehhhh! Sudah semestinya!

Sesudah ubi ambo bersihkan, terus ambo blend ubi tu. Ambo tak berani nak 'parut' ubi tu!
(orang kampung ambo kata 'sagat') 'TRAGEDI OKTOBER' menjadikan ambo seriau. Taknak ambo kejadian tu berulang lagi!
Ngilu beb !!

Bahan asas:
Ubi kayu (parut)
Gula merah dan gula pasir
sedikit garam
santan pekat

Setelah ubi di bled, ambo tapis ubi tu, agar ambo dapat asingkan air ubi yang agak pahit dengan sagunya.. Gula merah masak dengan santan dan daun pandan.
Setelah itu, gaul parutan ubi dan santan yang dimasak dengan gula merah dan 'sagu' ubi.
Masak diatas api sehingga sedikit pekat.
Kemudian barulah letak ke dalam loyang yang di sapu mentega dan bakar.

Itu aja Jah..sempoi kan cara ambo!
Try le mike buat, bengkang ubi ni baunya sangat wangi,lemak berkrim dan sangat lembut!
Melepasi piawaian ambo !! keh..kehhh...kehhh..!!!!



1 ulasan:

MOBYDICK berkata...

Salam Chumah,napok sedap jah benkang ni...kena suruh ore umah cuba ...

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...