ShareThis

Selasa, 15 Disember 2015

KEK PANDAN CHEESE LELEH


letak stoberi supaya tak muak sangat!

ASSALAMUALAIKUM!!!

Dari kerana mata
yang mempunyai kuasa
oooo aku terguda...aku terguda
terkeciwa......!!

Petang tadi ambo tidur lena Jah...lena sungguh! Bangun je rasa badan segar sikit sebab hari nih ambo buatkan dua jenis biskut.....saja-saja suka suki! Apapun ambo nyanyi dolu lagu Allahyarham Raja Azmi yang merdu tuh. Rasa nak kenyit-kenyit mata pulak! hihihi!!!

Sementara nak tunggu Maghrib, ambo sembang le sat (sekejap) dengan mike. Rajen la pulak ambo sehari dua nih mengadap keyboard nih. Dua hari nih memang ambo 'free' tak gi kemana-mana..rasa syok sungguh duduk di rumah...main masak-masak.... kemarin dolu ambo buat 'kuih loyang a.k.a kuih rama-rama' semalam buat 'karipap pusing' hari nih ambo buat biskut peberet ambo' tart nanas' dan 'biskut dahlia a.k.k ko semperit' kata orang kampung ambo! heheheheh!! Buat stok ujung tahun beb!!!!

Petang nih sekali lagi ambo nak berkongsi resepi yang ambo dapat dari FB kepunyaan Puan Azlina Ina yang top tuh! Nampak sedap dan ambo coba dan memang pun sedap...sedap sungguh. Gebu...mulus...semuanya lengkap!

'KEK PANDAN CHEESE LELEH' ni versi kukus. Biasa ambo buat versi bakar. Mike boleh coba sebab tuan punya pun tak kedekut ilmu dan resepi. Terima kasih bebanyak adik Azlina Ina kerana bermurah hati berkongsi dan ambo panjangkan ilmu nih untuk semua yang berminat!

Moh kita berkongsi resepi sedap nih.

Bahan asas:

Bahan A:
5 biji telur gred A
1 camca besar ovellate
3/4 cawan gula kastor
1 camca besar pes pandan
1 camca kecil pewarna hijo
semua bahan di atas putar dengan kelajuan tinggi selama 20 minit/warna jadi pudar)

Bahan B:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat
1/2 camca kecil cream of tartar
(semua bahan dia atas ayak)
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan minyak

- Masukkan bahan ayak sedikit sedikit ke dalam Bahan A - Putar lebih kurang 5 minit
- Masukkan minyak dan susu dan kaup balikkan aja (sebatikan)
- Sapukan loyang dengan minyak dan letak kertas kek
- Masukkan adunan
- Kukus guna api sederhana selama 40 - 45 minit atau sehingga kek masak

Bahan topping:
250 gram cheese
1/2 cawan susu pekat manis
1/4 susu cair

- Putar hingga sebati (kalo ikut resepi asal simpan dalam esbok 10 minit)
- Curah atas kek dan parut cheedar tabur atas curahan krim tadi

Tekstur keknya sungguh ebu dan lembut. Aluhai Jahhh....untuk menikmati kesedapannya makan sambil pejam mata! hahahahah!!!!

BUBYE.....BUBYE....!!!
Jumpa lagi!




2 ulasan:

Dewi Aja berkata...

Hello!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Nina Farhana SuperStar Shaklee berkata...

Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann ���� kene seruu aura rajn dtg ni��

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...