ShareThis

Rabu, 18 Januari 2012

KACAU SUJI



ASSALAMUALAIKUM!

Semalam ambo kedapur, udah lama tak makan 'SUJI KACAU'
Issyyy..rasa 'terhengen' pulak nak makan!
Pegi belakang rumah, ambik daun pandan 7-8 helai.

Ehhhh..ada ke suji ni ? Kodek-kodek dalam esbok, aluhai Jah...'sonok' sebab lebihan suji raya
hari tu dok elok lagi! Iyelah, raya hari tu, ambo buat 'BISKUT SUJI BRUNEI' . Guna sikit aja!

Ambo buat 'SUJI KACAU' ni taada sukatan yang khusus.....main bedal aja!
Tapi..selalunye, tepung suji tu ambo goreng dulu, nanti kalo kita kacau ia di atas api,
tekstur tepung tu tak banyak berubah (maksud ambo biji2nya yang kasar)

Bahan asas:

Tepung suji
Santan pekat
Gula ikut manis yang disukai
Garam


Catatan:
Sesetengah orang akan letak sedikit minyak sapi untuk mewangikan adunan
Pada ambo pulak, setelah ia hampir masak, tambahkan pati santan dan kacau sehingga
'naik minyak'

Worait, kalo suka..teruskan 'projek' mike!
Kalo tak pun, Lllayyyaaaan ajaaa !!!

YYYEEEEESSSS !!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...