ShareThis

Jumaat, 10 Februari 2012

MASAK LEMAK CILI PADI JANTUNG PISANG


ASSALAMUALAIKUM!!

Semoga kita semua dirahmati oleh ALLAH SWT.
Sambil-sambil teliga dok dengar suara Mat Jais..penyanyi kesukaan ambo, ambo terus nak
bersembang-sembang dengan mike. Kiranya ambo membesar dengan lagu-lagu Mat Jais le
.....maklumle lahir di zaman pop yeh-yeh...kehkehkehhh !!

Opsss...!! malam ni ambo nak berkongsi dengan masakan orang kampung pulak.....! Mike tentu
selalu melayari blog-blog masakan yang hebat-hebat kan? Ahhh..takpa.....sekali sekala singgah
ke dapur ambo...kita rasalah pulak keenakkan dan kesedapan makanan oreng kampung!

2-3 hari lepas, suami ambo ambik jantung pisang dari belakang rumah...nak buat apa? Dia tanya.
Ambo ni kalo 'jantung pisang' direbus cicah dengan sambal belacan pun jadik..buat 'pajeri' pun boley....buat kari pun okey juga..tapi kali ni ambo nak buat'MASAK LEMAK CILI PADI JANTUNGPISANG' pulak. Mesti mengancam nih!

Jommm..kita sama-sama rasa rasa masakan ambo! Hamboiii.... kalo kena dengan nasi panaz-panazz nih.....lupa kawan nih!

Bahan asasnyer:

Jantung pisang
Santan cair & pati santan
Sedikit ikan bilis
cili burung
Serai
Kunyit
Sedikit garam

- Cili burung, serai, kunyit di kisar.
- Masak diatas api dengan santan cair ,ikan bilis & jantung pisang yang dah di potong
- Setelah menggelegak, masukkan santan pekat dan di kacau-kacau supaya kuahnya
tidak berbiji-biji
- Rasa garamnya dan letakkan serbuk perasa kalo suka.

Sempoikan Jah...tapi hhhhhmmmmm sedap giler !!
Boley terey kalo mike gemo !! (suka)

Bubye.....nak upload gambo cepat-cepat , bimbang 'tenet' padam nanti !!!!


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sedapnyerrr....

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...