ShareThis

Ahad, 19 Februari 2012

ASAM PEDAS TUMIS


ASSALAMUALAIKUM.

Apa kabo mike? Sihat ke? Ambo? heheheh..ambo sihat sokmo!
Lama beno kita tak bersembang ya...apalagi nak berkongsi-kongsi masakan !

Itule Jah.....kadang-kadang sampai tak terjengok dek ambo! Windu pada mike Tuhan saja
yang taw! Takpa....takpa...malam nih kita bersembang wokeh???

Ini masakan ambo tak taw bila ambo buat...tapi rasa-rasanya minggu lepas gamaknya.
Tak kesah le jah ooooiiii! janji ada masak, ada makan dan ada juga rasa kenyang!!
Tak gitu Jahhhh ??

'ASAM PEDAS TUMIS' ni stlye ambo le! Mike buat macamana ?
Moh le kita berkongsi rasa......!!

bahan asas:
Ikan
Serai
Bawang besar
bawang putih
Cili kering
Sedikit belacan
Minyak untuk menulis
Daun kesom

- Biasa ambo buat, serai, bawang, cili kering dan belacan, ambo kisar kemudian tumis
sampai naik minyak.
- Letak asam (biasa ambo guna asam keping)dan garam, kemudian tambah air (ikut suka)
- Setelah menggelegak, masukkan ikan dan daun kesom
- Kalau suka letak sedikit gula dan serbuk perisa

Itu aja Jah....kalo ambo, ambo suka wangi serai yang di tumis tu! Aromanya cukup mengancam jiwa raga! kekekekekhhhhh

LAYYAAANNNN.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...