ShareThis

Isnin, 16 Julai 2012

HONEY JOY




ASSALAMUALAIKUM !!

Sekali lagi ambo nak bersembang dengan mike yang ambo sayangi. Tak kisah le di mana pun mike berada!
Loni (kalo ikut Kamus Dewan berarti 'sekarang') baru pukul 10.39 pagi! hahahah sonok jugak pagi-pagi dok bersembang kan Jah. Jarang-jarang kita dapat bersembang di waktu-waktu macam ni!

Ambo dok sorang di rumah! Kawasan rumah ambo ni sunyi betul kalo waktu-waktu begini! Kebanyakan jiran ambo ke kebun - noreh getah ke....pegi dusun durian  ke...kebun pisang ke....tu le aktiviti orang kampung macam ambo ni! Suami ambo? Aahhhh...dia dengan aktiviti kesukaan dialah juga! Ke kebun!~
Nampaknya kalo sehari tak menjenguk kebun...kacau jiwa raga kot? heheheh!
Anak-anak - adapun 2 orang....tu lah dua-dua masih belajo....sorang di asrama sorang lagi udah masuk
semester akhir .....jauhhh....!Tinggallah ambo dok kontang kanting sorang-sorang! Takpa....mike kan ada
meneman ambo kan??

Hari Sabtu ni....1 Ramadhan kan? Itulah nampaknya semua muslimin di setiap penjuru alam dok menunggu
bulan yang penuh berkat ni! Seperti ambo, Alhamdulillah...ALLAH masih panjangkan usia ambo untuk menikmati bulan Ramadhan tahun ni!

Bercakap tentang Ramadhan, tentu tak lari dari bulan berikutnya kan? SYAWAL bulan penuh kemenangan! Apa kata kalo ambo hidangkan mike dengan satu lagi resepi kuih raya... "HONEY JOY'
Huiii...nama omputih....tapi...oreng Melayu kampung yang membikinnya! Takpa kan Jah.... Rasa...dan
kerangupannya tiada beza....ya..taratararara!!! hehehehh!

'HONEY JOY' ni memanglah menjadi 'feveret' anak ambo si Tecik Hajar! Budak-budak (anak jiran) pun sangat suka! Siap minta tambah lagi! No poblem!! Ni 'buatan ambo' untuk hali laye ta-un lepas maaaa!! Takpa..takpa...janji kita bolei berkongsi kan Jah?
Kita kongsi ye!

Bahan asas:

1 kotak cornflakes
1 buku butter
1 cawan gula castor
3 - 4 sudu besar madu
Untuk hiasan - mike bolei le gunakan bijan, serbuk kelapa ato juga manik makan sepert ambo guna!

- Masakkan semua bahan kecuali cornflakes dengan api perlahan
- Bila bahan sudah sebati, masukkan cornflakes
- Ratakan sebentar
- Masukkan dalam paper cups dan bakar semula kurang lebih 10 - 15 minit
- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kerangupan yang tahan lama

'HONEY JOY' ni kalo di rumah ambo - 2 hari aje 'rembatannya' ngehngehngeh!

'SELAMAT BERPUASA'


BUBYEEEE!!! Jumpa lagi!



0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...