ShareThis

Jumaat, 14 Disember 2012

DADIH


ASSALAMUALAIKUM!!


Pekabo Yong? lama bebeno tak sembang-sembang kan? Cuti sekolah semakin sibuk le ambo!
Anak-anak semua ada di rumah (macamlah ramai sangat anak tu!) Aktiviti ambo...bangun pukul 5.00 pagi masak untuk makan tengahari, sarapan encik suami order dari kedai!

Lepas tu ke tempat kerja yang 'sejengkal' aja dari rumah. Tengahari balik rehat sekejap kemudian masuk balik kerja sampai pukul 5.00 petang! Wuaaa...usia yang dah 'tua' agak memenatkan dengan rutin begini.
Balik badan penat!

Apa-apapun, syukur kerana tempat kerja dekat! Ooooo...udah lama tak bersembang, ni sesi melua perasaan le chumah? Isy...dak aih...saja siot  siot bercakap!
Takpa moh kita sembang aktivi ambo selain dari yang atas tu ye! Ambo ni 'memasak' setiap hari, tapi dalam cuti ni selalu rasa tak sempat nak 'meng update' heheheh! Malas betul makcik nih!

Worait...kerana dah lama tak 'meng up date' apa kata kalo hari ni ambo berkongsi yang paling sempoi dengan mike? Sebenonye, ambo cuma 'menukarkan' dari sukatan 'ml'  kepada 'cawan' agar senang untuk anak ambo si Tecik Hajar menyediakannya nanti.!

Wolawoleh..puding ni menjadi 'feberet' en suami dan anak-anak!..sekejap aja ...dah langsai!
satu...satu...satu...deme bawak lari! Kerap bebeno ambo buat...!!

Mike nak tau apa pudingnye? tak lain tak bukan itulah 'pujaan hati ku' PUDING DADIH! hehehehh!
Ambo beli yang readymade...cepat, tangkas bila menyediakannya! Mike jangan gelak...sebab ini semua gara-gara nak menyenangkan si Tecik Hajar..hahhhhhh lepas ni, bio dia pulak yang menyediakan 'PUDING DADIH' ni! kan...kan...Jah!!!

Moh le kita!

360 gram serbuk dadih (pelbagai perisa tersedia)
7 gelas air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair

- Didihkan air bersama gula dan susu
- Padam api - masukkan serbuk dadih
- Kacau sekejap kurang lebih 4 - 5 minit
- Masukkan gula buahan dan kacau rata
- Tuang ke dalam acuan
- Sejukkan dalam esbok

Senankan? Semua resepi tersedia...cuma ambo tukarkan sukatan jadikan 'sukatan cawan'
Senang anak ambo nak masak nanti! hahahah...heheheh..lapang dada sebab si Tacik Hajar janji nak buat nanti! Iye ke?????????

Apa-apapun...BUBYE!!!




0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...