ShareThis

Rabu, 26 September 2012

RENDANG PEDAS AYAM




ASSALAMUALAIKUM !!

Kalo hatiku sedang rindu
pada siapa ku mengadu
ingin hati bertanya selalu.....!

Aauuuusssss....haissyyyyy...apa ni?

Kalo orang Penang tanya: awat dapoq hang berjelaga ni Chumah?
Tapi....
kalo orang kampung ambo akan tanya: Ghokpa dapo chumah bersawang lagu ni?
Heheheheh!!!

Hadooiiii Jah...lama betul tak menjenguk dapur ambo ni! Tu la pasal.....berserabut berserabai,
bersawang berjelaga je! Malaazzz betul makcik nih!
Ohhhh...tidak...tidakkkk....! Ambo bukan malazzz tapi kureng rajen aja Jah...bukan tada masak,
tapi tak mengadap benda alah ni  juga! E...ecehhh...apa pasai bahasa tunggang langgang ni?

Bila lama tak bersembang dengan mike, begini le jadinya. Jiwa jadi kacau, tak keruan jadinya!
Tak mau le bertanya kabo, sebab semestinya mike sentiasa dalam perlindungan ALLAH!
Sihat, bahagia dan sentiasa ceria! Kan...kannnn????

Sambil-sambil nunggu anak balik dari Penang, ambo luangkan masa ambo dengan mike!
Iyelah udah lama bebeno tak bersembang kan? Perut lapo (lapar) tapi tak apalah, nanti makan dengan
anak teruna ambo.

Bercakap tentang makan, adalah hari tu.. (lupa pulak harinya) ada ambo masakkan sejenis lauk.
Biasa-biasa saja dan sangat sempoi masakannya. Ambo nak kongsi dengan mike ni...sudi ke?
Hehehehhh...malu-malu pulak ambo nih?

Kita kongsi ye masakkan dan cara ambo:

Bahan asas:

1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
7 batang serai
1/2 inci lengkuas
sedikit belacan
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cawan santan
2 - 3 helai daun kunyit
Sedikit kunyit hidup (atau juga serbuk kunyit)
Garam secukup rasa
1 - 2  camca kerisik

- Bersihkan ayam dan toskan
-Cili kering, bawang besar, bawang putih, belacan, kunyit dan lengkuas - dikisar halus
- Serai di racik halus-halus
- Dalam kuali (periuk) masukkan bahan kisar dan ayam serta serai yang di racik bersama sedikit air.
- Bila ayam separuh masak, masukkan santan dan kerisik serta garam
- Hiris halus-halus daun kunyit dan taburkan kedalam ayam tadi.
- Perisakan masakkan, angkat dan bolehlah di hidangkan


Sempoikan Jah ambo punya rendang....boleh dimakan bersama nasi atau juga pulut lemak!
Waduhhh!  hujan-hujan ni kalo la ada pulut lemak...alangkah nikmatnya mulut!!!
Bila bolei  makan niiiiii??????

BUBYE.....BUBYEEEEEEE!!!!!!!






0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...