ShareThis

Selasa, 4 Ogos 2015

BISKUT ALMOND LONDON

wajah selepas di make up
baru keluar sauna

ASSALAMUALAIKUM!!!

Bila aku sedang termenung seorang diri
terasa kesunyian melanda ruang hati
menjelma berbagai kenangan dimasa lalu
fikiranku pun mula terganggu!

Uhuhuhukkkkkk!!! Malam ni ambo dok nyanyi lagu sedei le pulak! Lagu aja sedei Jah...hati ambo terus berbunga-bunga.....Pppsssttt...dalam hati ada taman Jah ooooiiii!!! Ngengehngehhh!!!
Malam nih ambo nyanyi lagu dendangan Jatt..penyanyi Kumpulan Black Dog Bone dari negara jiran - Singapura. Di tahun-tahun 70an, kumpulan ni sangat popular..semua lagu-lagu yang deme nyanyi sedap-sedap belakadi telinga ambo!

Kita tinggalkan BDB ye! Uuiiii udah lama beno tenggelam dari blog kesayangan ambo nih!
Sempena bulan kemerdekaan nih, rasa nak update balik le..bersembang-sembang dengan mike semula! Semangat beb...semangat!!! hahahahh!!!

Awal bulan nih, kita kongsi resepi biskut raya dolu. Biskut ni salah satu biskut yang sangat disukai oleh Encik Suami ambo. Nak tau biskut apa???? tak lain tak bukan 'BISKUT ALMOND LONDON'
Jauh datangnye Jah. Ngehngehngeh.  Setiap raya ambo buat, tapi kerana resepi yang sama, ambo tak kongsilah.Tapi kali nih ambo kongsi resepi dari blog Noor Masri yang menggunakan nestum, sangat sedap dan rangup! Terima kasih pada blogger Noor Masri yang berkongsi resepi yang sedap nih dan
ambo panjang-panjangkan resepi ni pulak kepada mike!

Moh le kita tengok resepinya Jah!

Bahan asas:

250 mentega
100 gram gula kastor
50 gram nestum (kisar halus)
100 gram tepung jagung
200 gram tepung gandum
Kacang badam secukupnya (dipanggang sekejap lebih kurang 7-10 minit)
1 camca teh esen vanila
Almond nib secukupnya -(dipanggang sebentar < > 5 minit)
Coklat masakan
Paper cup

- Putar mentega dengan gula hingga sebati - masukkan esen vanila
- Masukkan nestum dan sebatikan
- Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit - gaul rata
- Rehatkan doh lebih kurang 15 minit (tutup dengan tuala bersih yang lembap)
- Ambil doh dan isikan badam secara bujur
- Setelah selesai - bakar pada suhu 170 C selama 20 - 25 minit
- Celupkan biskut ke dalam coklat masakan - letak dalam paper cup dan tabur almond nib
- Sejukkan dan bolehlah di simpan dalam bekas kedap udara.

Salutan coklat:

- Cairkan coklat masakan secara double boiler bersama 2 camca minyak jagung


Biskut ni juga adalah menjadi biskut kesukaan ambo dan en suami. Kalo ambo buat sekejap aja habis! Apapun buat sendiri sangat berbaloi Jah!

BUBYE....BYBYE!!!









0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...