ROTI KENTANG

  • 8:51 PTG
  • By Amin Salmah Bt. Hj. Abdullah
  • 0 Comments

Lihatlah Jah Cream kastadnye yangsungguh  tak handsome!

ASSALAMUALAIKUM!!!


duhai kasih sanjungan kalbu
engkau pergi tanpa relaku

Hatiku kau guris kini
kau bawa pergi bersama.......!


Aiseh...Frust...frust menonggeng...kata orang dolu-dolu. itulah nyanyian merdu dari Allahyarham
Datuk Ahmad Jais. Ambo suka lagu-lagunya...suka sangat-sangat!

Frust? Keciwa (kecewa)!!! hahahahh..agaknya ianya berkait rapat dengan roti yang ambo buat
minggu lepas! Tekstur rotinya sungguh menjadi..tapi bahan kastadnya kureng.....terlebih masak le Jah oooiii!! Apa-apapun sedap sungguh! Iyolah Jah kalo sindili bikin, sidaplah!

Kejadian ni minggu lepas..Tak tahu nak buat apa, mencari En Mat Gebu yang famous seMalaya tu,
jumpalah resepi 'ROTI KENTANG' Nampak rotinya molek sungguh, itulah menerei (try) buat tu!

Ambo memang pengikut En Mat Gebu. Itulah semasa ambo ke Ulu Tiram, Johor tempoh bulan, nampak le anak panah ke Sedenak, teringin nak ziarah, tapi 'malu' menguasai diri! hehehehh!!!
Moh le Jah kita semak resepinya!

Bahan asas:

135 ml air sejuk (dari esbok)
3/4 camca teh garam halus
1/2 biji telur ( < > 30 gram)
60 gram ubi kentang (yang udah di rebus dan di lenyek halus)
300 gram tepung roti
3/4 camca besar susu tepung
50 gram gula halus
2 camca besar mentega
2 camca teh yis kering
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softener

Bahan kastad:
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastad
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen

Untuk doh:
- Campurkan semua bahan - uli hingga lembut
- Bulatkan dan tutup dengan kain kasa (jarang) perap selama 45 minit
- Uli lagi lebih kurang 20 minit
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian (52 gram sebiji)
- Bulatkan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang di lenser dengan mentega
- Biarkan selama 45 minit

Cream Kastad:
- Campurkan semua bahan kecuali mentega  dan vanila
- Kacau perlahan untuk sebatikan
- Masak menggunakan api yang perlahan hingga pekat
- Tutup api dan masukkan mentega dan vanila - biarkan sedikit suam

Untuk Roti Kentang:

- Isikan cream kastad dalam plastik - gunting bucu dan picit atas doh tadi
- bakar 170 c selama 25 - 30 minit
- Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas
- Sejukkan dan bolehlah merasa keenakkan roti buatan sendiri.


BUBYE Jah....selamat malam....mimpikan ambo ye!







You Might Also Like

0 comments

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...