BUBUR JAGUNG CACA

  • 10:51 PTG
  • By Amin Salmah Bt. Hj. Abdullah
  • 0 Comments


ASSALAMUALAIKUM !!
Selamat malam buat semua tetamu ambo! hihihi

Jam di skrin menunjukkan pukul 10.20 malam. Malam ni agak selesa, siang tadi ambo tidur - 'membetulkan'
pinggang yang tak ramping nih! Jadi malam ni mata dok 'membolat' lagi! Telinga dok mendengar Tilawah di TV1.

Ambo nih kalo besoknya hari Senin, pasti malam ni pukul 10.00 aja dah zzzzzzz! Tapi malam ni rasa nak sembang2 dolu le dengan mike, boleh le bawak ke dalam mimpi ambo satgi (nanti). Hari ni 30 Jun.....
cepatnya masa berlalu, udah semakin senja umur ambo!

Pagi tadi, buat 'agar-agar laici' - anak teruna dok mintak. Hari tu udah buat, katanya tak puas makan!
Musim-musim panas nih memanglah sedap kalo dilayan anak tekak dengan manisan2 lagu (macam) tu kan Jah? Jadi tadi pagi, buatkan lagi untuk dia. Petang tadi bakar pulak 'bengkang durian' Malaz ambo nak kongsi resepi sebab dok ulang tayang. Jadi kalo mike nak , selak-selak le resepi ambo yang dolu-dole ye Jah!

Malam ni, ambo nak kongsi satu resepi bubur pulak dengan mike. Bubur ni ambo buat minggu sudak gamaknye. Lupa pulak ambo, maklum aja udah tua bebeno! Dolu ada ambo buat 'bubur jagung' aja!
Tapi kali ni ambo masak 'BUBUR JAGUNG CACA' pulak. Kenapa ambo twinkan benda alah nih?
Sebab tepung bubur cacanya udah tinggal secotek, sayang pulak takut rosak, daripada membazir di tempat sampah, baikle membazir di tekak ambo nih! Tak gitu Jah? ngehngehngehhh!!

Tak payah le mengayat banyak-banyak ye Jah, moh le kita berkongsi resepi 'BUBUR JAGUNG CACA'
yang lemak berkerim nih! Dok makan lemak-lemak ni, nanti en. kolestrol bertandang balik nih!
Moh le Jah!

Bahan asas:

5 tongkol jagung (di racik / hiris)
1/2 cawan tepung bubur caca
4 gelas santan
1 tin susu cair
2 senduk gula (ikut manis mike suka)
secubit garam

- Mula-mula sekali mike rebuslah tepung bubur caca tu.
- Setelah tepung caca kembang (lembut), angkat dan toskan dia
- masukkan santan dan gula serta garam bersama isi jagung yang telah di racik
- Setelah sekali mendidih, masukkan susu cair
- Biarkan mendidih sambil kita mengaup balik kuahnya
- Jangan terlalu lama didihnya, angkat dan bolehlah di hidangkan untuk keluarga


Biasanya kalo ambo buat bubur, ambo banyak menggunakan susu cair kerana penggunaan
susu cair dapat melazatkan lagi rasa bubur yang kita masak. Cobalah Jah, mesti berdentum dentam
kelazatannya.heheheheh!!!!!

BUBYEEEE!!!





You Might Also Like

0 comments

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...