TART NANAS GULUNG

  • 10:18 PTG
  • By Amin Salmah Bt. Hj. Abdullah
  • 0 Comments


Ni wajah sebelum di make-up!
Selepas sauna...rasa segar!
Orang sekarang kata ' selpiaq jap!' heheheh!!!
ASSALAMUALAIKUM!!!


kau datang lagi
mengganggu fikiranku
membuat daku terharu
tiada dapat melupakannya
kau menjelma
di hatiku.....!


Selamat malam Jah! Malam nih ambo timbul lagi mengambil nafas! hehehehhhh!
Yelah Jah...asyik dok tenggelam aja, sekali sekala timbul sedut udara segar!
Malam nih ambo nyanyi lagu Hail Amir pulak!  Suara Hail Amir lembut sesangat pada ambo, itule semasa beliau nyanyi berduet dengan biduanita negara Allahyarham Datuk Syarifah Aini, suaranya tenggelam....!Apapun dia lebih sedap kalo nyanyi solo atau bersama teman duetnya Uji Rashid.
Fuh....mukadimah ambo malam nih!

Lagi beberapa hari, kita umat Islam akan menyambut Aidil Fitri .....hari kemenangan bagi kita setelah sebulan kita berpuasa. Apa kata malam nih kita berkongsi resepi yang menjadi 'peberet' ambo
dulu kini dan mungkin selamanya! Tu dia TART NANAS GULUNG! Iya...ambo memang sangat suka Tart Nanas nih.. terasa seronok gila bila gulungan pastrinya menjadi, sapuan telurnya rata kekuningan!

Tak dinafikan, TART NANAS GULUNG nih sentiasa ada di rumah ambo, walopun bukan di hari raya. Anak-anak ambo memang kurang suka biskut nih, jadi kebiasaannya ambo buat hanya satu adunan, untuk anak tekak ambo aja! Hihihi!!!

Moh le kita selak resepinya yang sempoi, kali nih ambo tak menggunakan minyak sapi, kerana ambo rasa lebih 'sodap'! IyaJah...lain tekak lain seleranya kannnnnnn?????

Moh le kita!


Bahan asas:

2 buku butter (ambo guna farmcows) kerana rasanya lebih ummmppphhh!!
2 cawan gula ising
1 cawan tepung jagung
5 cawan tepung gandum
Jem nanas secukupnya
kuning telur dan sedikit pewarna kuning lemon

- Butter dan gula di pukul sebati
- masukkan kedua-dua tepung dan di gaul sebati
- Jika adunan agak lembut tambah tepung (sedikit tepung jagung dan sedikit tepung gandum)
- Tekan doh ke dalam acuan, letakkan jem nanas yang siap digentel dan gulung.
- Kemaskan gulungan dan potong lebihan doh
- Sapu kuning telur dan bakar 15-20 minit dengan kepanasan 170 c

Resepi nih akan mendapat sebanyak 150-160 biji tart, jadi kalo mike rasa banyak buatlah
separuh aja Jah!!
Ambo suka biskut nih sebab rasanya yang manis-manis masam!
Tak muak kalo dimakan selalu!
Kalo dah suka macam-macam alasan makcik nih!!!!


BUBYE!!!!








You Might Also Like

0 comments

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...