Beras pulut dan beras biasa
dicampur pulak santan dan halba....!
Nasi dagang itulah namanya
enak rasa!
ASSALAMUALAIKUM!!!
Teringat Rosmaria berlagu 'NASI DAGANG' ! Rosmaria adalah penyanyi kelahiran Bintang RTM yang berasal dari Kelantan. Orangnya manis sekali!
Ambo baru menyelak gambar-gambar masakan yang ambo 'snap' dan simpan dalam komputer ambo nih.Tenung punya tenung, belek punya belek terjumpalah pos 'NASI DAGANG' yang ambo buat semasa Hari Raya Aidul Adha dulu. Lama punye cerita Jah, tapi bolehlah jugak ambo masukkan dalam N3 ambo kali nih!
Malam nih, di dapur ambo tengah dok sejukkan 'tart telor' yang di minta oleh Sitecik Hajar.
Nanti kita kongsi ye Jah. Sebetulnya, sekarang ambo sangat jarang berkongsi dengan mike.....bukan apa Jah, bila kaki ambo sakit, ambo jadi seorang 'pemalas' nak meng 'update' blog ambo nih! InShaAllah...di tahun 2015 nih ambo akan coba sedaya mungkin, berkongsi dengan mike, resepi yang sempoi dan ringkas.....almaklum ajalah...blog ambo nih kan ...'yang sedang-sedang sajaaaaa....yang sedang-sedang saja!'hihihihhhh!!!
Moh le Jah kita terjah resepi ambo kali nih...'NASI DAGANG' yang sangat mudah!
Bahan asas:
1kg beras
300 gm beras pulut
(rendam semalaman)
2 1/2 cawan santan
Bahan diracik:
1/2 inci halia
10 ulas bawang merah
3 camca teh halba
Garam dan gula secukup rasa
- Beras dan pulut ditoskan, kemudian di kukus sehingga 3/4 masak
- Masak santan, gula dan garam hingga mendidih
- Masukkan nasi, bahan-bahan yang diracik serta halba ke dalam santan tadi
- Kacau rata-rata, kemudia di kukus lagi sampai lembut dan berminyak
Biasanya, NASI DAGANG nih dimakan bersama KARI IKAN KAYU / TONGKOL.
Moh kita selak resepinya Jah!
- 1 ekor ikan kayu/tongkol
- 4 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
- 2 ulas bawang putih*
- 8 ulas bawang merah*
- 4 keping asam gelugur
- 3 camca besar serbuk kari
- 1/2 inci lengkuas*
- 1/2 inci halia*
- Garam
- Sedikit gula melaka
- Ikan dicuci dan di potong - rebus dengan sedikit air bersama garam dan asam keping
- Biarkan sehingga mendidih dan kering airnya
- Bahan bertanda * - kisar (ambo guna pengisar kering)
- Masukkan santan, serbuk kari dan bahan kisar - masak atas api sehingga mendidih
- Masukkan ikan yang di rebus bersama asam keping, gula melaka dan garam
- Biarkan mendidih hingga pecah minyak dan bolehlah di hidang
* Kalo mike suka, boleh letak belimbing buluh dan cili akar (orang kampung ambo kata
'cabai siam')
Selamat malam Jah....!! BUBYE!!!
0 comments