Kek

KEK PISANG GEBU

  • 7:30 PTG
  • By Amin Salmah Bt. Hj. Abdullah
  • 0 Comments


ASSALAMUALAIKUM!!

Pisang emas bawa belayar
masak sebiji di atas peti
hutang emas boleh di bayar
hutang budi di bawa mati

Indah sungguh pantun Melayu lama....punya maksud yang sungguh mendalam...betapa kita orang timur yang sangat mementingkan budi....mementingkan bahasa! Bahasa jiwa bangsa! Wahhhh...kemain lagi Jah, mukadimah ambo petang nih!!!

Petang nih di kampung ambo ' masam ' aja cuaca. Sejuk dan nyaman maklum le kampung ambo yang di kelilingi oleh bukit bukau yang menghijau! Tadi hujan sat (sekejap kalo di ikut Kamus Dewan). Segarlah sikit pokok-pokok bunga ambo yang tak berapa nak berbunga tu!

Panas gamaknya tangan ambo ni....agak susah nak subur....atau memang tanah yang tak subur kerana selalu
banjir! Keberangkalian tu boleh di percayai Jah!!!!

Balik kerja tadi, ambo pekena roti canai...beli kat gerai di kampung ambo....Panas-panas....tu yang berselera
mengunyah tuh! Perut pulak tengah lapo (lapar)...hui.....sedap sungguh!!!
Biasanya ambo kureng layan roti canai ni.....kalo en suami beli pun, susah ambo nak makan, tapi hari ni ambo betu-betul 'tibai' ! hahahahahah!

Lupakan tentang roti canai tu....moh le kita berkongsi resepi ambo pulak. 'KEK PISANG GEBU' ni dah lama ambo buat, tapi baru loni (sekarang) ambo berpeluang nak berkongsi dengan mike!
Resepi ambo kongsi dari Facebook Eyna Hanyna. Moh le Jah, memang gebu bu bum bummm Jah!
Sesuai dengan namanya!

Bahan asas:

250 gram tepung gandum ( ayak bersama soda )
1 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh garam (gaul rata & ayak
2 camca besar ovellate
150 gram gula halus
5 biji telor (gred A)
125 gram mentega (cairkan biarkan sejuk)
100 gram minyak jagung @ minyak masak biasa
225 gram pisang + 1 camca teh esen - di lecek

- Putar telur bersama gula hingga kembang
- Masukkan ovellate dan putar lagi
- Masukkan minyak jagung dan mentega yang telah dicairkan - putar lagi bersama garam
- Masukkan pisang dan akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
- Putar sehingga sebati .
- Alas loyang dengan kertas kek yang di sapu mentega
- Bakar pada suhu 170 C (api atas bawah) selama 40 - 45 minit bergantung pada oven mike


Catatan: Kek ni ambo letak coklat rice, bio nampak gelap sikit!


BUBYEE !!!!



You Might Also Like

0 comments

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...