POTATO WEDGES

  • 9:18 PTG
  • By Amin Salmah Bt. Hj. Abdullah
  • 0 Comments




ASSALAMUALAIKUM!!!

Hendak gugur gugurlah nagka
      jangan menimpa si dahan pauh
hendak tidur tidurlah mata
      jangan di kenang orang yang jauh.


Selamat malam Jah. Malam nih ambo berpantun le pulak! Cuaca loni (sekarang) panas betul!
kata orang kampung ambo 'panaeh berdaho' ! Sekali sekala ambo menggunakan dialek kampung
pulak! Hihihi!!!!

Di kejauhan, guruh berdentum dentam...tak tahu le hujan nak turun ke tidak! Balik petang tadi, tak tahan sangat kepala sampai berdenyut-denyut! Itulah ni baru sikit aja ALLAH bagi ujian, dah rasa
tak tentu hala, Astaghfirullah!

Jah! malam nih ambo nak berkongsi resepi ala-ala barat le pulak. Barat le sangat makcik!
'POTATO WEDGES' itulah nama masakan ambo kali ni. Udah buat banyak kali, tapi tak dan (sempat) nak berkongsi. Anak-anak ambo sangat suka. Iyelah Jah kalo beli tak puas makan, ciput sesangat!!! AAaaauuummmm!!!

Moh le Jah kita kongsi resepi nih, ambo minta kat cik google, dapat aja resepinya!

Bahan-bahan:

6 biji kentang
1/2 cawan tepung gandum
sedikit teh garam
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada putih
Sedikit gula
sedikit serbuk kunyit

- Kupas kentang dan potong seperti belahan epal
- Kukus selama 10 minit (jangan terlalu lembut)
- Toskan

- Campurkan tepung gandum dan bahan-bahan  di atas dengan sedikit air
  (Bancuhan seperti kita nak buat bancuhan goreng pisang)
- Salutkan kentang tadi ke dalam bancuhan tepung
- Goreng dalm minyak panas hingga kekuningan

Sos Chezzy  Wedges


Bahan-bahan:

2  1/2 camca butter
2  1/2 camca tepung gandum
1 liter susu segar
4 camca teh garam
2 camca besar serbuk cili
2 camca teh serbuk lada putih
2 camca teh serbuk lada hitam
12 keping cheddar cheese (cheesedale)
Sedikit kaler kuning telur (untuk tambahkan seri chezzy)

- Cairkan butter dan masukkan tepung gandum - kacau jangan bagi berketul (gunakan api perlahan)
- Masukkan susu, serbuk cili, serbuk lada putih dan cheedar cheese
- Masak hingga agak pekat
- Letak pewarna kuning

catatan:

Sos cheeze wedges nih semasa panas memanglah ianya cair tapi kalo dah sejuk dia akan jadi kental
Sedap hingga menjilat jari....apalagi kalo sendiri masak.......boleh makan banyak-banyak!!!
hehehehehhhh!!!

BUBYE Jah!



You Might Also Like

0 comments

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...